Opetuslupa

Opetuslupa on edullinen vaihtoehto hankkia ajokortti. Ajo-opetusluvan avulla saat enemmän ajokertoja. Opetusluvalla ajokortin hankkiva voi yhdessä opettajan kanssa päättää kuinka monta ajotuntia pakollisen minimimäärän lisäksi ajetaan. Opetusluvalla voit opettaa myös perheen ulkopuolisia henkilöitä, maksimissaan 3 henkilöä 3 vuoden aikana.

Ote eduskunta.fi -sivustolla julkaistun Liikenne- ja -viestintäministeriön mietinnöstä 18/2013

"Valiokunnan saaman selvityksen mukaan autokoulun käyneiden ja opetusluvalla opetettujen kuljettajien liikenteessä pärjäämisessä ei kuitenkaan käytännössä ole osoitettu olevan eroja. Opetuslupaoppilailla on suuremman ajomäärän perusteella yleensä paremmat ajoneuvon käsittelytaidot ja he ovat olleet parempia ajon sujuvuudessa."

Autokoulussa ajotunteja voi saada vain rajallisen määrän ja se ei välttämättä kaikille riitä. Lisäksi autokouluissa järjestettävissä luokkahuoneopetuksissa tulee edetä aina yhteisen tahdin mukaan, opetusluvalla voit opetella säännöt juuri sinulle sopivaan tahtiin. 

Opetuslupa 

Pakolliset autokoulutunnit poistuvat 2014 ja vuonna 2015 opetusluvan säädöksiä kevennetiin hieman. Vuonna 2014 opettajan teoriakokeeseen tuli 10 uutta teoriakoekysymystä. Lisäksi kaksipyöräisen opetusajoneuvon pakollinen muutoskatsastus poistui. Myös mopokortin opetusluvassa pakollisista autokoulutunneista luovuttiin, nämä muutokset pudottivat mopokortin hintaa opetusluvalla noin 160 eurolla.

Opetuslupa vuonna 2016

Opetusluvan teoriakoe muuttui 1.1.2016 lähtien. Suurimmat muutokset kokeessa ovat

  • Kysymyskohtainen aikarajoitus poistettiin
  • Koko kokeen suoritusaika on 30 min
  • Tilannekuvissa on jatkossa näkyvissä myös taustapeili ja sivupeilit jotka on otettava huomioon.

Opetusluvan teoriakoe

Opetusluvalla opettavan ja tietenkin oppilaan tulee suorittaa teoriakoe jossakin Ajovarman toimipisteessä. Autokouluun ei siis enää perusvaiheessa tarvitse mennä. Opetusluvan teoriakokeeseen kannattaa harjoitella verkosta löytyvillä harjoitteluilla, ja halutessasi voit hankkia myös kirjallisuutta jota löydät esim. kirjastoista. Opetusluvan teoriakokeesta löydät enemmän tietoa esim. opetuslupa.net -sivustolta. Mobiililaitteella toimiva harjoittelu löytyy osoitteesta https://www.e-koulu.com.

Opetusluvan hinta

Miten paljon halvemmalla ajokortin saa opetusluvalla? Opetusluvalla B-kortin opettaminen kokonaisuudessaan maksaa noin 800 EUR vähemmän kuin autokoulussa. Katso vertailutaulukko: opetuslupa hinta

Muita linkkejä: